Hart van Europa

Wat is Europa? Bestaat er een Europese identiteit? Wat hebben nationaliteit en identiteit met elkaar te maken? Met deze vragen in het achterhoofd en aansluitend op de actualiteit van de herdenking van het vallen van de muur in november en de Europese verkiezingen in juni heeft muziekgroep Eigenwijs uit Gouda een theatervoorstelling gemaakt met als titel ‘Hart van Europa’, een verhaal over het overschrijden van grenzen. De première was op 12 juni 2009 in de Schouwburg in Gouda.

Met ‘Hart van Europa’ nodigt Eigenwijs haar publiek uit voor een zoektocht naar de rijke muzikale tradities in acht landen van Oost-Europa: Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Bulgarije, Roemenië, Moldavië en Oekraïne. De rivier de Donau verbindt deze landen en is ook de rode draad in het verhaal. We volgen Elena, de hoofdpersoon, die in een tijdloze road movie stroomafwaarts langs de Donau op zoek is naar haar verdwenen vader – of naar haar identiteit? Het verhaal is een metafoor voor de ontwikkeling die Elena doormaakt: ze zoekt houvast in het oude, maar vindt een nieuwe richting. En dan blijkt dat wat ze zoekt niet veraf te zijn maar dichtbij.

‘Hart van Europa’ wordt door Eigenwijs op de planken gezet onder leiding van dirigente Bernadett Nagy, zelf afkomstig uit Donauland Hongarije.
Het script voor de productie werd geschreven door één van de leden van Eigenwijs: Willy Hilverda, een schrijfster met veel theaterteksten op haar naam.
De regie is in handen van Minnekus de Groot, een ervaren regisseur van amateurtheater.

Bijzondere Goudse samenwerking
Om de volksmuziek in het programma en de op volksmuziek geïnspireerde composities authentiek en fonkelend voor het voetlicht te brengen is samenwerking gezocht met Jaap Mulder, artistiek leider van het bekende Klezmergezelschap Di Gojim. Composities en arrangementen van zijn hand zijn opgenomen in het programma Hart van Europa.
De muzikale begeleiding van ‘Hart van Europa’ bestaat uit Jaap Mulder op klarinet en saxofoon, Joris van Beek van Di Gojim op viool en bas en Fred Abbingh, een bevlogen speler en arrangeur van wereldmuziek, op accordeon.

Foto's